Românii care ies mai repede la pensie, confirmați oficial: se întâmplă de mâine, 13 iulie, scade vârsta de pensionare fără penalizări

de: Alexandru Puiu
12 07. 2023

În România, chiar dacă vârsta de pensionare este 65 de ani în majoritatea cazurilor pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, în realitate, există o sumedenie de excepții de la această regulă și tocmai se vor mai adăuga câteva.

Românii care au trăit pentru cea mai mare parte a vieții în orașe intens poluate se bucură deja de ceva timp de posibilitatea pensionării cu doi ani mai devreme, fără niciun fel de penalizare sau sancțiune. Ce se schimbă de această dată este lista cu localitățile din România în care se aplică respectiva particularitate legislativă. Noua listă urmează să se aplice din 13 iulie, cu mențiune foarte importantă că există alte trei proiecte legislative în diferite stadii ale parcursului legislativ cu același scop.

Unde stau românii care ies mai repede la pensie

Prin Legea 212/2023 publicată în Monitorul Oficial și aplicabilă din data de mâine, 13 iulie 2023, sunt adăugate noi nume la lista localităților poluate. Ca referință, din punct de vedere legal, românii care trăiesc în acele localități și pe o rază de opt kilometri în orice direcție, pot ieși mai repede la pensie cu 2 ani, fără penalizări.

Punctual, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se alătură și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume, conform Avocatnet.ro.

În teorie, pensionarea cu doi ani mai devreme, conform Legii Pensiilor, se intitulează pensie anticipată parțial și se reflectă, cel puțin temporar, în penalizări. Cei care au trăit însă 30 de ani în localitățile menționate sunt exceptați de la regula respectivă.

În ceea ce privește alte localități care ar putea fi adăugate la lista zonelor poluate din România în perioada următoare, lista include Letca Nouă din judeţul Gorj, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Videle din judeţul Teleorman și nu numai.